Tamatnya pengajian , akhirnya bergelar seorang doktor

Alhamdulillah,segala syukur dan puji kepada Allah yang banyak memberi nikmat dan tersangat pemurah dalam merahmati hambamu yang hina ini.Setelah berhempas-pulas selama 6 tahun lebih,akhirnya berjaya juga saya menamatkan pengajian dalam bidang perubatan.Bidang yang penuh pancaroba,penuh ranjau berduri.Tanpa rahmat dan pertolongan yang Maha Esa,sudah semestinya kejayaan sukar untuk digapai.

Alhamdulillah.

21361_10200880332064439_1624298008_n

Tamat pengajian satu hal,yang lebih membanggakan adalah tamat pengajian di Russia.Kenapa berkata begitu? Adakah susah belajar di Russia?

Jika hendak dikatakan susah,tidak sama sekali.’Belajar’ di Russia boleh dikatakan mudah.Namun, yang sangat susah ialah kehidupan di Russia.Tempat tinggal dan tempat belajar yang berjauhan di antara satu sama lain,cuaca teruk yang pastinya akan membuatkan anda berasa takut pada salji dan mungkin juga sikap bengis orang-orang Russia itu sendiri.

Sudah menjadi kebiasaan,pelajar-pelajar akan menggunakan pengangkutan awam samada bas,van atau trem untuk ke tempat pengajian.Sistem pengajian yang tidak berpusat pastinya mempunyai kelebihan dan juga keburukannya yang tersendiri.Setiap matapelajaran akan diajar di hospital yang berbeza dan jarak setiap hospital bukanlah dekat.Namun,hari demi hari,perkara tersebut sudah menjadi kebiasaan dan bukanlah satu masalah lagi. Continue reading

Advertisements

Seronok Belajar Oversea ? Belajar Luar Negara Bagus Sangat ?

Perubatan ? Kejuruteraan ? Akauntan ? Farmasi ? dan banyak lagi bidang boleh diceburi bagi yang ingin melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah dan seterusnya.

Persoalan yang mungkin timbul ialah isu pemilihan universiti dan seterusnya samada universiti dalam atau luar negara.Apabila melibatkan isu pemilihan universiti luar  negara , ada baiknya jika pelajar-pelajar membuat sedikit kajian dan seterusnya membuat keputusan yang terbaik.

Antara perkara yang  perlu difikirkan ialah:

1-Kursus pengajian .

Setiap negara mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri dalam kursus-kursus pengajian yang ditawarkan.Sebagai contoh, Rusia banyak menawarkan kursus perubatan dan sebahagian kecil pelajar memilih kursus kejuruteraan.Dari segi yuran  pengajian,saya difahamkan bahawa Rusia adalah negara yang tergolong dalam negara yang menawarkan yuran pengajian yang rendah.Namun,dari segi sara hidup, boleh dikatakan agak tinggi.

2-Cuaca.

Walaupun nampak remeh,namun ramai pelajar yang gagal meneruskan pengajian disebabkan oleh faktor perubahan cuaca.Samada disebabkan penyakit seperti ”Asthma” atau mungkin juga disebabkan gagal menyesuaikan diri dengan cuaca sejuk.Percaya atau tidak,cuaca yang sejuk bagaikan magnet yang membuatkan tidur lebih lena dan selimut menjadi teman sejati dan seterusnya kelas entah ke mana.Di Rusia,cuaca ketika musim sejuk boleh mencecah sehingga -40 degree celcius di bawah paras beku dan cuba bayangkan apabila anda berjalan di luar dalam suhu yang sedemikian.Bibir akan mula merekah,kaki dan cuping telinga akan mula berasa sakit dan sudah semestinya tempat yang paling selesa ialah di dalam selimut yang tebal di atas katil yang empuk.

bbq 2

3-Ketahanan mental dan fizikal.

Sesetengah pelajar boleh dikatakan terlalu emosional apabila berjauhan dari rumah dan orang-orang terdekat.Tatkala takbir dilaungkan (dari corong laptop) di pagi Aidilfitri,ramai yang tewas berendam dengan air mata.Mungkin bagi pelajar-pelajar lelaki perkara tersebut bukanlah satu masalah yang  besar, namun bagi “anak emak” perkara tersebut pasti mendatangkan masalah.Perkara tersebut adalah subjektif , dorongan keluarga dan kawan-kawan dengan mudah dapat mengatasi perkara tersebut.Salah satu faktor penting yang perlu dititik berat oleh ibubapa yang ingin menghantar anak-anak belajar di luar negara ialah dengan mengambilkira keinginan pelajar itu sendiri.Keluar dari zon yang selesa bukanlah semudah yang disangka dan faktor penentu kejayaan seseorang pelajar adalah keinginan serta keazaman pelajar itu sendiri.Paksaan kebiasaannya tidak akan membuahkan hasil yang baik.

Continue reading

Bidang Perubatan : Pandangan Seorang Pelajar Tahun Akhir

Tulisan saya kali ini adalah sebagai kesinambungan bagi post yang terdahulu,mungkin agak lama tetapi dari feedback2 yang saya perolehi,ramai yang berminat untuk mengetahui tentang pengalaman belajar dalam bidang perubatan ni.

Berikut adalah post saya yang terdahulu:
https://faizalnorhalim.wordpress.com/2012/04/12/bidang-perubatanpandangan-seorang-pelajar-perubatan-tahun-5-di-nizhny-novgorod-state-medical-academyrussia/

Dalam post terdahulu saya menulis bahawa belajar dalam bidang perubatan ini adalah susah.Susah tapi bukanlah masalah bagi yang betul2 berminat dan sanggup berusaha keras.Antara kualiti yang perlu ada adalah minat,semangat yang kuat dan tidak mudah berputus asa.Kebiasaannya bagi pelajar-pelajar yang mendapat keputusan yang baik dalam SPM,dari segi akademik nya anda adalah layak.Namun,persoalan yang mungkin timbul adalah adakah anda mempunyai minat?JIika berminat,persoalan yang seterusnya ialah adakah anda sanggup berusaha keras?

Continue reading

Final Year Final Sem

Akhirnya sudah bermula sem terakhir bagi pembelajaran 6 tahun di Rusia ni dan Insyaallah dalam bulan Julai ni akan habis belajar.Boleh balik Malaysia dengan hati yang tenang Insyaallah,semoga Allah mempermudahkan segala urusan.

dsc02606

Balik ni dah ada baby yang menunggu,kalau diikutkan kiraan umur,mungkin bulan Julai nanti dah dalam 3 bulan lebih umurnya.

Beberapa bulan lepas,pelajar-pelajar dekat sini dikejutkan dengan kematian dua orang pelajar yang menaiki van atau dekat sini student dan orang2 Rusia panggil ”mashrut”.Mashrut ni size dia macam Toyota Unser,Alphard lebih kurang macam tu.Kalau yang baru memang selesa lah tapi kalau yang buruk memang menyeksakan.Jarak dari Moscow ke Nizhny Novgorod tu bukan dekat…lebih dari 400km juga .Memang ajal diorang ,ape lagi nak dikatakan…kelalaian driver yang dikatakan tertidur menyebabkan kemalangan tersebut terjadi.Ini adalah kemalangan maut pertama yang melibatkan pelajar di Rusia.Tentang ulasan-ulasan dari ”pegawai2′ tentang kenapa student pilih naik mashrut,kenapa tak naik flight dan bermacam2 lagi tu rasanya tak payah ambil peduli sangatlah.Jelas mereka tak tahu tentang situasi pelajar.Mereka golongan2 VIP yang mempunyai pelbagai kemudahan yang percuma dan mereka hanya ada kat Rusia ni untuk beberapa tahun sebelum ditukarkan.So,bila mereka2 ni mengeluarkan kenyataan,jelas nampak ketidakcerdikan mereka ni,membuatkan orang2 yang dah lama belajar kat Rusia ni tersenyum sahaja.
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120903/dn_34/Dua-pelajar-Malaysia-maut-lima-cedera-dalam-nahas-di-Rusia

Continue reading

Tahun 6 Dalam Bidang Perubatan ….. tak sabar nak kerja

Pejam celik pejam celik akhirnya sekarang dah masuk final year of my student life dan Insyaallah akan tamat lah pengajianku di Nizhny Novgorod State Medical Academy.To tell the truth…6 tahun tu terasa sangat cepat dan masih terbayang kali pertama menjejakkan kaki di bumi bekas Soviet ni.

Lama tak menulis blog dan lama juga tidak menjenguk blog, tapi nampaknya agak ramai yang minat untuk mengetahui tentang kehidupan seorang pelajar perubatan dan seterusnya kehidupan seorang doktor.Rasanya,saya akan menulis kembali,walaupun mungkin hanya beberapa patah perkataan…mungkin bermanfaat untuk orang-orang yang berminat untuk menjadi seorang doktor.

Continue reading