Susahnya Nak Beranak

Seperti hari-hari yang sebelumnya,hari ini pun kelas bermula dalam pukul 9 pagi dan berakhir sedikit awal .Topik yang dibincangkan pada  hari ini sedikit menggerunkan iaitu ”Forceps Delivery”.Tatkala Doktor Artyom sedang rancak menerangkan tentang topik tersebut,salji makin lebat turun menyelimuti tanah dan bangunan sekeliling.Katanya,sekarang sudah masuk ”Spring” tapi cuacanya masih seakan-akan ”Winter” ,biasalah di bumi Rusia ni semua benda boleh berlaku.

Teknik ini masih digunakan jika kelahiran secara semulajadi tidak dapat diteruskan disebabkan oleh masalah-masalah yang tertentu.Sebenarnya banyak teknik untuk membantu kelahiran bayi contohnya ”Vacuum Delivery” atau ”C-sec”.Besar pengorbanan seorang ibu,menahan kesakitan dan pelbagai risiko ketika melahirkan anak.

forceps

Sebagai seorang doktor,kita dilatih  untuk buat keputusan yang memberikan lebih banyak manfaat daripada mudarat.Untuk makluman,setiap prosedur yang dilakukan sedikit sebanyak memang ada kesan negatif ,mustahil wujudnya  teknik yang 100% memberi kesan positif .Sedikit sebanyak memang ada kesan negatif contohnya ‘terkoyak’ ,pendarahan dan sebagainya.Namun,kesan-kesan yang sedemikian amatlah minima dan hanya mengambil sedikit masa untuk pulih.

Continue reading

Advertisements

Manifesto Pakatan Rakyat PRU13 – Melibatkan kemudahan kesihatan / perubatan.

Antara intipati yang dapat dilihat dari manifesto pakatan rakyat yang mempunyai hubung kait dengan perubatan ialah JAMINAN KEMUDAHAN KESIHATAN ASAS PERCUMA.Pakatan Rakyat menyatakan setiap rakyat Malaysia berhak pergi ke mana-mana hospital kerajaan bagi mendapatkan kemudahan kesihatan yang percuma dan cekap.Berikut merupakan sedikit sebanyak ringkasan berkaitan hal tersebut:

manifesto

1. Menolak sebarang usaha untuk mengenakan cukai kesihatan seperti yang dicadangkan melalui 1Care

2. Menjamin kemudahan kesihatan percuma kepada semua rakyat Malaysia melalui hospital kerajaan, sementara memberi galakan sepenuhnya kepada sektor swasta menawarkan khidmat kesihatan pada kadar yang berpatutan

3. Menawarkan perkhidmatan wad percuma kepada semua rakyat di semua hospital kerajaan dengan menghapuskan bayaran wad Kelas 2 dan Kelas 3

Continue reading

Bidang Perubatan : Pandangan Seorang Pelajar Tahun Akhir

Tulisan saya kali ini adalah sebagai kesinambungan bagi post yang terdahulu,mungkin agak lama tetapi dari feedback2 yang saya perolehi,ramai yang berminat untuk mengetahui tentang pengalaman belajar dalam bidang perubatan ni.

Berikut adalah post saya yang terdahulu:
https://faizalnorhalim.wordpress.com/2012/04/12/bidang-perubatanpandangan-seorang-pelajar-perubatan-tahun-5-di-nizhny-novgorod-state-medical-academyrussia/

Dalam post terdahulu saya menulis bahawa belajar dalam bidang perubatan ini adalah susah.Susah tapi bukanlah masalah bagi yang betul2 berminat dan sanggup berusaha keras.Antara kualiti yang perlu ada adalah minat,semangat yang kuat dan tidak mudah berputus asa.Kebiasaannya bagi pelajar-pelajar yang mendapat keputusan yang baik dalam SPM,dari segi akademik nya anda adalah layak.Namun,persoalan yang mungkin timbul adalah adakah anda mempunyai minat?JIika berminat,persoalan yang seterusnya ialah adakah anda sanggup berusaha keras?

Continue reading

Berubat,terubat,mengubat

Dalam bidang perubatan,tidak kiralah samada perubatan moden(doktor),perubatan Islam(ustaz) atau perubatan tradisional(tok bomoh),semua pesakit perlulah mengetahui dan yakin bahawa yang menyembuhkan bukanlah doktor,ustaz atau tok bomoh tersebut.Sembuhnya segala jenis penyakit adalah dengan kurnia dan kehendak Allah,jadi…berdoalah dan bersyukurlah.

Kalau penyakit-penyakit seperti kencing  manis,darah tinggi,jantung atau kanser…rasanya berjumpa dengan doktor adalah langkah yang paling tepat.Kenapa?Sebabnya penyakit-penyakit yang sedemikian telah dikaji dengan sangat mendalam dan rawatan yang terbaru nampaknya memberi kesan yang maksimum …Insyaallah akan dapat dikawal walaupun tidak sembuh sepenuhnya.

Bagi sakit-sakit yang melibatkan unsur-unsur ghaib,rasanya cara yang terbaik adalah berjumpa dengan ustaz-ustaz.Pilihlah ustaz yang tidak ada kesangsian pada amalan pengubatannya.Perlu diingat,kadang-kadang perubatan alternatif adalah lebih mahal dari perubatan moden.

12122009(003)

Bagi bomoh tradisional pula,saya tidak menyukai dan menyarankan untuk berjumpa mereka.Bacaan mantera dan sebagainya adalah syirik.

Continue reading

Final Year Final Sem

Akhirnya sudah bermula sem terakhir bagi pembelajaran 6 tahun di Rusia ni dan Insyaallah dalam bulan Julai ni akan habis belajar.Boleh balik Malaysia dengan hati yang tenang Insyaallah,semoga Allah mempermudahkan segala urusan.

dsc02606

Balik ni dah ada baby yang menunggu,kalau diikutkan kiraan umur,mungkin bulan Julai nanti dah dalam 3 bulan lebih umurnya.

Beberapa bulan lepas,pelajar-pelajar dekat sini dikejutkan dengan kematian dua orang pelajar yang menaiki van atau dekat sini student dan orang2 Rusia panggil ”mashrut”.Mashrut ni size dia macam Toyota Unser,Alphard lebih kurang macam tu.Kalau yang baru memang selesa lah tapi kalau yang buruk memang menyeksakan.Jarak dari Moscow ke Nizhny Novgorod tu bukan dekat…lebih dari 400km juga .Memang ajal diorang ,ape lagi nak dikatakan…kelalaian driver yang dikatakan tertidur menyebabkan kemalangan tersebut terjadi.Ini adalah kemalangan maut pertama yang melibatkan pelajar di Rusia.Tentang ulasan-ulasan dari ”pegawai2′ tentang kenapa student pilih naik mashrut,kenapa tak naik flight dan bermacam2 lagi tu rasanya tak payah ambil peduli sangatlah.Jelas mereka tak tahu tentang situasi pelajar.Mereka golongan2 VIP yang mempunyai pelbagai kemudahan yang percuma dan mereka hanya ada kat Rusia ni untuk beberapa tahun sebelum ditukarkan.So,bila mereka2 ni mengeluarkan kenyataan,jelas nampak ketidakcerdikan mereka ni,membuatkan orang2 yang dah lama belajar kat Rusia ni tersenyum sahaja.
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120903/dn_34/Dua-pelajar-Malaysia-maut-lima-cedera-dalam-nahas-di-Rusia

Continue reading

Tahun 6 Dalam Bidang Perubatan ….. tak sabar nak kerja

Pejam celik pejam celik akhirnya sekarang dah masuk final year of my student life dan Insyaallah akan tamat lah pengajianku di Nizhny Novgorod State Medical Academy.To tell the truth…6 tahun tu terasa sangat cepat dan masih terbayang kali pertama menjejakkan kaki di bumi bekas Soviet ni.

Lama tak menulis blog dan lama juga tidak menjenguk blog, tapi nampaknya agak ramai yang minat untuk mengetahui tentang kehidupan seorang pelajar perubatan dan seterusnya kehidupan seorang doktor.Rasanya,saya akan menulis kembali,walaupun mungkin hanya beberapa patah perkataan…mungkin bermanfaat untuk orang-orang yang berminat untuk menjadi seorang doktor.

Continue reading

Bidang Perubatan:Pandangan Seorang Pelajar Perubatan Tahun 5 di Nizhny Novgorod State Medical Academy,Russia

Pertanyaan dan Andaian

Kerapkali saya ditujukan dengan pelbagai pertanyaan tentang bidang perubatan dan acapkali juga saya dihidangkan dengan andaian-andaian yang tatkala betul dan kebiasaannya kurang tepat tentang bidang ini.

Antara persoalan utama yang diajukan adalah samada susah atau tidak untuk lulus?kena belajar siang malam?no life? dan sebagainya yang berkaitan dengan proses pembelajaran dalam bidang ini yang dikatakan antara yang paling susah jika dibandingkan dalam bidang-bidang lain di universiti.

Bagi menjawab persoalan ini,eloklah kiranya saya memperkenalkan sedikit sebanyak tentang diri saya…who am i?

Siapakah saya?

Saya merupakan pelajar perubatan tahun 5 tajaan JPA yang pada waktu dan saat ini sedang menuntut di Nizhny Novgorod State Medical Academy.Telah berkelana di bumi sejuk ini sejak 6 tahun yang lepas,sepatutnya saya berada di tahun 6(tahun akhir),namun perancangan Allah lebih mantap.Saya telah diberikan tambahan 1 tahun untuk berada di ceruk dunia ini disebabkan masalah kesihatan yang tidak dapat dielakkan seterusnya telah menyebabkan saya menjalani pembedahan yang agak besar bagi memperbaiki apa yang patut.Maka,apa yang saya tulis ini adalah berdasarkan pengalaman peribadi,pemerhatian dan rumusan yang mungkin akan ada bersependapat dengan saya atau juga sebaliknya.

Sebelum terlupa,saya jugak telah berkahwin,belum dikurniakan cahaya mata dan isteri saya juga Insyaallah akan bergelar seorang doktor.

Mudah atau susah belajar?

Jawapannya sangat mudah dan ringkas,bagi seorang pelajar yang normal dan tidak mempunyai sebarang kecacatan otak dan sebagainya,proses pembelajaran dalam bidang perubatan adalah SUSAH.Kenapa?

Continue reading