Berubat,terubat,mengubat

Dalam bidang perubatan,tidak kiralah samada perubatan moden(doktor),perubatan Islam(ustaz) atau perubatan tradisional(tok bomoh),semua pesakit perlulah mengetahui dan yakin bahawa yang menyembuhkan bukanlah doktor,ustaz atau tok bomoh tersebut.Sembuhnya segala jenis penyakit adalah dengan kurnia dan kehendak Allah,jadi…berdoalah dan bersyukurlah.

Kalau penyakit-penyakit seperti kencing  manis,darah tinggi,jantung atau kanser…rasanya berjumpa dengan doktor adalah langkah yang paling tepat.Kenapa?Sebabnya penyakit-penyakit yang sedemikian telah dikaji dengan sangat mendalam dan rawatan yang terbaru nampaknya memberi kesan yang maksimum …Insyaallah akan dapat dikawal walaupun tidak sembuh sepenuhnya.

Bagi sakit-sakit yang melibatkan unsur-unsur ghaib,rasanya cara yang terbaik adalah berjumpa dengan ustaz-ustaz.Pilihlah ustaz yang tidak ada kesangsian pada amalan pengubatannya.Perlu diingat,kadang-kadang perubatan alternatif adalah lebih mahal dari perubatan moden.

12122009(003)

Bagi bomoh tradisional pula,saya tidak menyukai dan menyarankan untuk berjumpa mereka.Bacaan mantera dan sebagainya adalah syirik.

Continue reading

Final Year Final Sem

Akhirnya sudah bermula sem terakhir bagi pembelajaran 6 tahun di Rusia ni dan Insyaallah dalam bulan Julai ni akan habis belajar.Boleh balik Malaysia dengan hati yang tenang Insyaallah,semoga Allah mempermudahkan segala urusan.

dsc02606

Balik ni dah ada baby yang menunggu,kalau diikutkan kiraan umur,mungkin bulan Julai nanti dah dalam 3 bulan lebih umurnya.

Beberapa bulan lepas,pelajar-pelajar dekat sini dikejutkan dengan kematian dua orang pelajar yang menaiki van atau dekat sini student dan orang2 Rusia panggil ”mashrut”.Mashrut ni size dia macam Toyota Unser,Alphard lebih kurang macam tu.Kalau yang baru memang selesa lah tapi kalau yang buruk memang menyeksakan.Jarak dari Moscow ke Nizhny Novgorod tu bukan dekat…lebih dari 400km juga .Memang ajal diorang ,ape lagi nak dikatakan…kelalaian driver yang dikatakan tertidur menyebabkan kemalangan tersebut terjadi.Ini adalah kemalangan maut pertama yang melibatkan pelajar di Rusia.Tentang ulasan-ulasan dari ”pegawai2′ tentang kenapa student pilih naik mashrut,kenapa tak naik flight dan bermacam2 lagi tu rasanya tak payah ambil peduli sangatlah.Jelas mereka tak tahu tentang situasi pelajar.Mereka golongan2 VIP yang mempunyai pelbagai kemudahan yang percuma dan mereka hanya ada kat Rusia ni untuk beberapa tahun sebelum ditukarkan.So,bila mereka2 ni mengeluarkan kenyataan,jelas nampak ketidakcerdikan mereka ni,membuatkan orang2 yang dah lama belajar kat Rusia ni tersenyum sahaja.
http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120903/dn_34/Dua-pelajar-Malaysia-maut-lima-cedera-dalam-nahas-di-Rusia

Continue reading

Tahun 6 Dalam Bidang Perubatan ….. tak sabar nak kerja

Pejam celik pejam celik akhirnya sekarang dah masuk final year of my student life dan Insyaallah akan tamat lah pengajianku di Nizhny Novgorod State Medical Academy.To tell the truth…6 tahun tu terasa sangat cepat dan masih terbayang kali pertama menjejakkan kaki di bumi bekas Soviet ni.

Lama tak menulis blog dan lama juga tidak menjenguk blog, tapi nampaknya agak ramai yang minat untuk mengetahui tentang kehidupan seorang pelajar perubatan dan seterusnya kehidupan seorang doktor.Rasanya,saya akan menulis kembali,walaupun mungkin hanya beberapa patah perkataan…mungkin bermanfaat untuk orang-orang yang berminat untuk menjadi seorang doktor.

Continue reading

Bidang Perubatan:Pandangan Seorang Pelajar Perubatan Tahun 5 di Nizhny Novgorod State Medical Academy,Russia

Pertanyaan dan Andaian

Kerapkali saya ditujukan dengan pelbagai pertanyaan tentang bidang perubatan dan acapkali juga saya dihidangkan dengan andaian-andaian yang tatkala betul dan kebiasaannya kurang tepat tentang bidang ini.

Antara persoalan utama yang diajukan adalah samada susah atau tidak untuk lulus?kena belajar siang malam?no life? dan sebagainya yang berkaitan dengan proses pembelajaran dalam bidang ini yang dikatakan antara yang paling susah jika dibandingkan dalam bidang-bidang lain di universiti.

Bagi menjawab persoalan ini,eloklah kiranya saya memperkenalkan sedikit sebanyak tentang diri saya…who am i?

Siapakah saya?

Saya merupakan pelajar perubatan tahun 5 tajaan JPA yang pada waktu dan saat ini sedang menuntut di Nizhny Novgorod State Medical Academy.Telah berkelana di bumi sejuk ini sejak 6 tahun yang lepas,sepatutnya saya berada di tahun 6(tahun akhir),namun perancangan Allah lebih mantap.Saya telah diberikan tambahan 1 tahun untuk berada di ceruk dunia ini disebabkan masalah kesihatan yang tidak dapat dielakkan seterusnya telah menyebabkan saya menjalani pembedahan yang agak besar bagi memperbaiki apa yang patut.Maka,apa yang saya tulis ini adalah berdasarkan pengalaman peribadi,pemerhatian dan rumusan yang mungkin akan ada bersependapat dengan saya atau juga sebaliknya.

Sebelum terlupa,saya jugak telah berkahwin,belum dikurniakan cahaya mata dan isteri saya juga Insyaallah akan bergelar seorang doktor.

Mudah atau susah belajar?

Jawapannya sangat mudah dan ringkas,bagi seorang pelajar yang normal dan tidak mempunyai sebarang kecacatan otak dan sebagainya,proses pembelajaran dalam bidang perubatan adalah SUSAH.Kenapa?

Continue reading

Ramadhan al-Mubarak

Selamat Menyambut bulan Ramadhan yang penuh keberkatan bagi semua umat Islam.Sama-samalah kita memanfaatkan bulan ini sepenuhnya dengan melipatgandakan lagi amalan kita.

Sama-samalah kita bersyukur kerana dengan limpah dan nikmatnya dapat kita menjalani ibadah puasa sekali lagi.Kesempatan yang amatlah berharga bagi orang-orang yang betul-betul memahami nilai Ramadhan itu sendiri.

Lipat gandakan amalan semoga kita mendapat rahmat dari-NYA.

Nizhny Novgorod State Medical Academy

Nizhny Novgorod State Medical Academy merupakan salah sebuah institusi pengajian tinggi dalam bidang perubatan yang terdapat di Russia.

Terletak di Nizhny Novgorod,beberapa ratus KM dari Moscow,lebih kurang satu jam perjalanan dengan jalan udara atau 5@6 jam dengan kereta bergantung kepada keadaan.

Setelah hampir 5 tahun berada di Academy ni,apa yang boleh disimpulkan tentang pengajian disini ialah jika anda bercita-cita untuk datang ke sini,lupakanlah.

Diulangi sekali lagi,jika anda bercita-cita untuk menyambung pelajaran di sini,LUPAKANLAH!!

Sebabnya mudah sahaja,banyak lagi tempat lain yang lebih bagus.Namun,anda mungkin boleh datang belajar di sini jika sudah berada di tahap ‘terpaksa’ atau ‘terdesak’.Pendek kata,kalau dah tempat lain tak nak terima,datanglah ke sini.Kalau tempat lain pun menawarkan peluang pengajian yang sama,pertimbangkanlah untuk ke tempat lain atau mungkin anda akan berasa menyesal apabila telah sampai dan belajar di sini.

Kenapa saya berkata demikian?Mungkin berdasarkan pengalaman peribadi dan pandangan peribadi semata-mata.Setiap orang mungkin mempunyai pandangan yang berbeza tapi saya yakin pasti ramai pelajar di sini yang bersetuju dengan pandangan saya.

Kenapa?Jawapan yang tepat hanya ada pada orang yang telah melalui pengalaman belajar di sini,mungkin pada orang yang berurusan dengan ‘orang-orang Russia’ di sini.Kadang-kadang terlintas di fikiran.Orang Russia ni ‘orang’ ker???

Semua Pasti Melalui Kematian

Kematian merupakan satu kemestian,satu perkara yang wajib bagi hidupan yang bernyawa.Hakikat yang semestinya diterima dan diakui oleh semu orang tak kira bangsa atau agama.

Bagi orang-orang kebanyakan macam aku ni,mungkin cita-cita menggunung,nak buat tu nak buat ni bilamana jasad masih bernyawa ni.Bagi sesetengah orang,kematian mungkin jugak merupakan satu detik yang ditunggu-tunggu.

Mempercayai bahawa kehidupan selepas kematian merupakan kehidupan yang kekal abadi.Hidup selesa penuh rahmat dan kenikmatan bagi manusia-manusia yang menerima buku amalan mereka melalui tangan kanan dan hidup merana penuh duka,seksa,dipenuhi palitan nista bagi mereka yang menerima catatan amalan mereka melalui tangan kiri.

Hidup duniawi,yeah…penuh onak berduri.Ranjau,mungkin jugak kadang-kadang lautan berapi perlu kita rentasi.Sering aku bertanya,apakah kesudahan diri yang penuh dosa bila ajal datang menjemput.Tatkala malaikat maut merentap nyawa aku ni.Adakah dengan penuh kelembutan atau keras kejam yang pastinya gagal digambarkan.

Dua kali ‘menghampiri’ maut,sedikit sebanyak mengajar diri yang pada aku,masih belum insaf sepenuhnya  daripada melakukan pelbagai dosa.

Kelantan Darul Naim tempat bermastautin,katanya negeri serambi mekah.Erm…..yerlah sangat tu…

Tak kira dimana kita berada,yang penting bagaimana kita mempersiapkan diri,memperbaiki dan memulihara hati dari segala godaan syaitan laknatullah yang saban hari berusaha keras memesongkan jiwa raga manusia.

Ingatlah wahai diri,mati adalah pasti.Esok ker lusa tiada siapa yang tahu.Yang pasti,bekalan untuk mati perlu disiapkan,sikit atau banyak terpulang.

Sedikit sebanyak bukalah mata hati,tak lain tidak bukan hanyalah untuk mengenal Ilahi.

Bak kata seorang bekas Imam kampung aku,katanya tak apelah Galas dan Batu Sapi PAS kalah sebabnya nanti Pasir Mas pula ada pilihan raya.Tercengang beberapa hamba Allah,erm…..bila masa pula Pasir Mas nak PRK?Jawab si bekas Imam ni,yerlah tak lama lagi Ibrahim Ali kan pula nak mati.Bagus betul si bekas Imam ni kan,bila parti yang disokong kalah,sibuk pula mencari alasan.Kematian orang pula  diminta-minta.

Muhasabahla diri,kemusnahan orang janganlah kita doakan.Yang terbaik bagi semua sama-samalah kita doakan.Muhasabahla hati,bersihkan jiwa…..mati mati mati…..Persiapkanlah diri.

Kita Merancang Allah Menentukan

Agak lama tidak update blog,mungkin malas atau mungkin juga ketiadaan idea.Selepas aku dibedah pada 1/5/2010 yang lepas,sehingga hari ini masih lagi bercuti di Malaysia.Insyaallah pada 15/2/2011 ini aku akan berangkat balik ke Rusia bagi menyambung pengajian yang tertangguh.

Pada asalnya,tarikh tamat pengajian ialah pada 2012,namun kita hanya merancang,yang menentukan segalanya tetaplah Yang Satu.

Redha dan pasrah,itu sajalah yang boleh aku lakukan.Sakit ni bukan benda yang kita minta.Sakit datang tidak diundang dan susahnya pergi walaupun kita menghalau.Selepas beberapa aku tertonggeng tertiarap,meja bedah juga penyelesaiannya dengan izin Allah Taala.

3 hari dalam ICU dan seterusnya +- 2 minggu dalam wad,berehat dalam +- seminggu dekat bilik lepastu terus terbang pulang ke Malaysia.

Natijahnya,beberapa xm tertangguh,beberapa cycle terlepas dan kemuncaknya membawa kepada penangguhan pengajian selama setahun.

Yang pasti dan yang paling aku yakini,setiap benda yang berlaku ada hikmahnya.Di mana dan apa,sehingga sekarang aku masih belum temui.

Mungkin tahap kesabaran telah sedikit meningkat,mungkin juga sekarang aku lebih menghargai waktu2 sihat.

Jelas terpapar siapakah kawan ketika susah.Yang lain…yeah….kawan juga,kawan apabila tiada benda2 yang menyusahkan berlaku.

Hari ini 4/11/2010,bersamaan dengan hari PRK di Galas dan Batu Sapi,semoga yang layak menang akan menang.

 

 

Bersatulah Melayu,tgk namewee rilek jer buat semua benda…

Bila tengok si Namewee tu rilek jer duk buat macam2 video hina orang melayu,aku terfikir,berani nya cina ni.Bila amati betul2,memanglah dia berani sebab diorang ni bersatu,bunyi jer nak kena tangkap siket ker ape,dah tersedia dah segala peguam untuk membela.

Kalau yang nak kena tangkap tu Melayu?…jangan harapla ada orang nak terus sediakan peguam ker apa2…meringkuk la dulu dalam lokap…bila haritu ada blogger2 melayu kena tangkap..siap bergari lagi….mak aiii….besar betul penangan ‘Ah’ ni yer…semua melayu tukarlah nama,letak ‘Ah’ kat depan,Ah Man,Ah San,Ah Long dan berbagai2 Ah lagi.Nanti buat apa2 ada orang bela.

Sekadar nak menyalahkan orang tak guna juga kan.Seelok-eloknya orang-orang Melayu ni bersatulah,kalaulah Melayu ni bersatu dan mencapai gagasan 1Melayu,nak memimpin dunia pun boleh punya.Kalau macam sekarang ni,tak tahulah berapa puluh pecahan melayu yang ada.Capai dulu 1Melayu,lepastu baru fikir macamana nak capai 1Malaysia.

Kalau tercapailah cita-cita nak jadikan Malaysia ni negara 1Malaysia,maka akan jadi sangat hebatlah Malaysia ni.Memang elok sangatlah kalau semua bangsa bersatu padu sebabnya setiap bangsa ada kelebihan masing-masing.

Janganlah jadikan moto hidup anda ”Racist diutamakan Melayu dipinggirkan”.