Tahun 6 Dalam Bidang Perubatan ….. tak sabar nak kerja

Pejam celik pejam celik akhirnya sekarang dah masuk final year of my student life dan Insyaallah akan tamat lah pengajianku di Nizhny Novgorod State Medical Academy.To tell the truth…6 tahun tu terasa sangat cepat dan masih terbayang kali pertama menjejakkan kaki di bumi bekas Soviet ni.

Lama tak menulis blog dan lama juga tidak menjenguk blog, tapi nampaknya agak ramai yang minat untuk mengetahui tentang kehidupan seorang pelajar perubatan dan seterusnya kehidupan seorang doktor.Rasanya,saya akan menulis kembali,walaupun mungkin hanya beberapa patah perkataan…mungkin bermanfaat untuk orang-orang yang berminat untuk menjadi seorang doktor.

Secara jujur,untuk menjadi seorang doktor anda perlu bekerja keras dan jangan berputus asa. Kalau dengan hanya sedikit maki hamun boleh mematahkan semangat anda,tak payahla jadi doktor dan pilihlah profession lain.

Maki hamun,sumpah seranah itu semua adalah ibarat makanan  bagi seorang doktor.Kalau tak kena maki dengan orang atasan sekalipun,dengan pesakit tu dah konfem kena.So,sabar jerlah.

Kalau bab gaji,untuk kehidupan yang sederhana rasanya mencukupi.Kalau untuk jadi kaya raya….rasanya mungkin memerlukan sedikit masa tapi it’s possible.

Bagi yang bercita-cita untuk menjadi doktor tu,pilihlah universiti yang baik mengikut kemampuan anda.Kesilapan memilih universiti merupakan kesilapan yang tersangatlah besar,worst situation….bila dah masuk tahun 4 atau 5…anda kena kick out from the universiti and sponsor anda akan hantar surat tuntut gantirugi dan seterusnya meranalah penjamin-penjamin anda.So,be careful and be wise.

Secara peribadi,aim mula-mula sekali ialah cuba untuk dapatkan ijazah dulu dan bila dah masuk housemanship tu kena kerja keraslah untuk tampung lompong-lompong yang ada.

Kalau nak lulus mudah,datang belajar kat Rusia ni,pergi kelas…ikut cakap lecturer…pegi exam on date…..Insyaallah anda akan graduate dengan ijazah dalam genggaman.Namun,dari segi kualiti praktikal dan sebagainya…it’s questionable….

Bagi yang berfikiran simple macam saya ni,buat semua benda tu ikut step…one by one….mula-mula aim untuk dapatkan ijazah dulu dan Insyaallah saya akan dapat…soon enough.

Bila dah housemanship….i’ll try to work harder…..there’s no choice.

11 thoughts on “Tahun 6 Dalam Bidang Perubatan ….. tak sabar nak kerja

  1. sy brpendapat thun akhit adlah usaha yg perlu dibrlipat gandekan..tapi sy mnat krjaya doktor.nsib xmenyebelahi xade rzeki..

  2. ~spatutnya bdak math yg ckap mcm tu..perit sem ni coz dpat subjek math yg sngat pning..~nk melangkah ke thun akhr mmg mcm tu kot~

  3. ehe,setahu saya kalau vitamin E ni memang digunakan oleh ibu2 mengandung terutama di akhir kehamilan untuk elak komplikasi darah tinggi(pre-ecclampsia),kalau vit b complex plak jarang ada side effect kalau makan ikut dose dia cuma komponen b complex iaitu B6 boleh menyebabkan ”seizures” pada baby..so..hati2 siketla dengan penggunaan vit b ni,yang biasa jadi isu ialah penggunaan Vit A,kalau vit A memang dinasihatkan jangan makan time mengandung,rujuk doktor pakar la untuk kepastian…ibu mengandung biasa ambik supplement mcm folic acid,iron ngan calcium jerlah….

  4. Salam Adik,

    Satu kemusykilan – my sister’s daughter got only 6as n 3b’s – rancang nak masuk institute mentari in Cheras of which they have collaboration with Uni kat Russia untuk buat medic…5 months in KL and then trus ke Russia…ade ke kursus medic mcm ni? Aina

  5. Pastikan masuk university yg diiktiraf sahaja…biasanya yang bawa masuk pelajar secara private ni ialah Russian Resources..boleh google utk cari alamat n contact diorang…kalau ikutkan keputusan spm tu ada kemungkinan kemasukan dia diuruskan oleh Russian Resources tu..utk masuk sini pastikan ambil english medium n teliti betul2 perjanjian..kalau boleh elakkan masuk Russian State Medical University sebab bila masuk 3rd year kena belajar guna bahasa rusia walaupun mungkin dalam perjanjian adalah english medium sepenuhnya…saya cadangkan pilih uni seperti Moscow mediacal academy,nizhny novgorod state medical academy atau maybe volgograd state medical university…program mcm tu memang ada…

  6. hi,saya berminat sgt nk jadi doktor, tp org cakap peluang doktor terhad even kalau dapt pointer tinggi? 1 lagi kalau blajar dkat m`sia, peluang pekerjaan nak jadi doktor rendah ker, berbanding ngan overseas? trima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s