Budak oversea lagi hebat memasak n lagi berdikari

Budak oversea lagi hebat masak n lagi berdikari

Bila dah masuk time summer ni,pakai pun dah mula sikit-sikit,dah mula singkat-singkat.Pandang kanan miniskirt pandang kiri “minishirt”.Semua dh guna yang ‘mini-mini’ je.Nak letak kat mane lah yer mata ni kan,xsanggupla nk menengoknya.Tambah dengan lawa nya orang-orang Rusia ni,lagilah xpatut ditengok kan.Lawa camner sekalipun,nak compare dengan dosa tu,still xberbaloi rasenye.

Dah nak habis tahun 3 dh,sekejap jer rasenya.’Muda’ lagi rasenye tapi awat dah 3 tahun dok kat sini.Aha,for sure,kalau dulu reti goreng telur ngan rebus air sekarang dh upgrade siket,reti masak gulai reti goreng telur best siket tt…. dari telur goreng zaman dok kat rumah dulu.

DSC00161

Erm…pendek kata,balik rumah tu boleh r nak menunjuk sket kat adik beradik yg lain.Bila dok perhati2 kan,aku rase budak oversea ni lagi berdikari,lagi matang n lagi pandai masak dari pelajar university yang belajar kat M’sia.Budak2 oversea ni walaupun lelaki,masak memasak,basuh membasuh n segala kerja rumah tu dh jadi macam suatu kebiasaan.Kalau yang pompuan tuh,xpayah citer r,pendek kata kalau p interview nak jadi Chef tuh,sebelum interview dah lulus dah.Contohnya kalau dekat Rusia ni la kan,kalau xmasak sendiri,maka kelaparanlah jawabnya.Manelah nak cari makanan halal,if ade kedai halal pun,katanya ayam tu halal@maybe katanya daging tu halal,tapi bila dipotongnya babi,pisau tu jugaklah yang dipotongnya daging lembu@ayam tu.So macamana ni?Teringat plak tazkirah yang si Azizan(budak 1st year) tu bagi time lepas magrib 2 hari lepas rasenye tentang pentingnya makanan yang halal.

Penting xpenting sendiri mau ingat.Kalau tumbuhla dari benda haram,maka nerakalah yang selayaknya utk tubuh kita tu.Aku terpikir gak,canerlah manusia yang jenis rembat segala jenis makanan ni?xkira halal haram semua di sapunya.P McD disapunya Chicken Burger.Apelah sangat makanan tuh kan,tahan siket jer,banyak lagi makanan yang boleh makan.Kalau kat Nizhny Novgorod ni,mufti setempat dh memang bagi surat dh pasal sembelihan orang Kristian kat sini xleh makan.Ade spesifik die ade bagi surat rasmi lagi.So,aku adela tanye dalam 3@4 orang ustaz kot aritu,die kata pendapat mufti setempatlah yang lebih utama sebab die lagi tau keadaan kat tempat tu kan.So,dh die cakap xleh makan,xpyh r makan,nak tau sebab musabab nye,tanyelah lagi lanjut ngan mufti tu sendiri.

Kalau yang budak2 laki p belajar kat oversea ni,bagi aku sangat baguslah,molek benalah.Tapi kalau budak2 pompuan ni,aiiii tu taktahulah,kalau nak mari Rusia ni lah,kena mak ayah bagi didikan agama elok2 dululah sebelum bagi datang sini kot.Bukanlah nak kata yang lelaki ni xpayah didik elok2 bab2 agama ni,tapi bila pompuan buat perangai ni memang nampak sangat la,dengan pakaiannya smua.Ntahlah,aku pn xsure nak cakap camner.Pendek kata,laki ker pompuan same jer,dua2 kena belajar agama elok2.If mak bapak xreti nak ajar sendiri bab2 ilmu agama ni,p lah antar anak2 tu skolah agama,if mak bapak tu memang pandai n reti ajar segala ilmu agama tuh,baguslah,ajarlah sendiri lagi baik.Kalau mak bapak memang xreti nak ajar n memang xajar n tambah lagi dengan tak hantar nya anak diorang masuk skolah agama,memang boleh kata xbagi didikan agama yang baiklah kan.(Sorilah,aku suka promote orang masuk skolah agama ni,terutama sekali masuk Maahad Muhammadi@Maahad Tahfiz Bustanul Arifin tu ker).

Apa lagi nak?Takut tak pandai Sains?Awat kolot sangat,aku rilek jer ambik Medik.Ingat smua yang masuk skolah agama tu jadi ustaz ker?Nak kata sekolah camtu dikawal oleh fahaman politik tertentu?Awat sempit sangat fikiran,selama 6 tahun aku dok kat sekolah,bukannya ade ape sangatpun.Kalau adepun,memang siket sangat,if tak suka,pekakkan telinga sudah,bukan diorang boleh paksa pun suruh kita buat benda yang kita xnak buat.Nak jadi ape tu suku kira,belajar je agama ni.Bukannya ustaz2 tu dapat priority masuk syurga pun,jadilah ape pun,kerja lah apa pun selagi mana halal.Syurga ker,neraka ker,Allah tentukan.Betul x?

14 thoughts on “Budak oversea lagi hebat memasak n lagi berdikari

  1. mak ai ayat,”agama digulung sekali dengan sejadah selepas solat”,berani ko kata yer,kan xpasal2 ade yang marah kat ko

  2. lantak laa nak marah pun..kalau tak digulungnya sekali takkan marah.. kalu marah sekali pun, aku ni lagi marah ngan diri sendiri.. tak mampu nak buat apa-apa..
    dah tak malu buat je lah apa yang mahu..

  3. sabar sabar,buat stakat mampu sudahla,yerlahkan,baju ketat sluar sendat,tu dikatakan fesyen,dating n pegang2,biase katanya,mak n ayah die pun buat dulu,pastu yglen2 pn ada jerlah alasan,tetapi xperlulah nk patah smgt,cakap sudah apa yg patut,nk marah nk maki tu diorang punye pasal,pekakkan telinga sudah

  4. salam…hurm…”if tak suka,pekakkan telinga sudah” kdg2 benda yg x suka tu yg baik >_0

  5. salam..ok gak…best2..dapat tau pasal rusia sikit2..especially pelajar msia kat sane…actually..lagi bagus kalo kt tgur mereka dpan2..kalo dlm blog ni..cam xsume nk baca..sblm kt sume ditimpa sesuatu..insyaALLAH..sy berharap sangt kawan2 yg bljr kat oversea especially kat rusia tu baca blog utz ni..hehe..maaf kami kat sni mmg pnggil ikhwah utz..hermm..thank sebb teguran tu utk sume..bisa gak kalo kena kat org2 tertntu..but..that from ur heart..hehe..(hati nurani,heart=jantung kan?)hehe..okay lah..skrg tgh peksa ye??sbb cam dah lame xupload je blog ni..ok..wasalam..syukran..seribu kemaafan…salah silap dalm btutur..

  6. hihihi..
    suka aku baca entry ni.
    ko ni lawak r pejal..😀

    bagus entry ni, cuma kawe susah sket nak baca perkataan-perkataan yang disingkatkan.

    kalu demo buat ayat yang tak disingkatkan, lagi besar ketawa kot.hihi..

    terima kasih untuk nasihat-nasihat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s