Orang Asli Yang Tercinta..ehehe

Orang Asli ni Memang ASLI betol la!!!

  Cuti summer yang lepas,aku dan beberapa kawan yang lain pegila join program yang PPIM buat kat POS RAYA kat Perak.Bila lame dah balik kat Rusia ni..macam teringat balik jer benda2 yang buat kat sane.

   Satu je yang aku boleh katakana pasal orang asli ni,diorang ni memang asli betolla….dari cara berpakaian,cara bercakap,cara diorang layan tetamu dan cara diorang jaga anak.

p1010644

(Time mula2 sampai di Medan Gopeng,pkol bape pagi aku taktau….inilah pemenang tempat ke-3 pertandingan fotografi di NIzhny Novgorod State Medical Academy)….hafiz namenye..hi3

    Ha3,seronok tengok diorang,time dok sane ramai jer budak2 perempuan Melayu lain join tapi macam xde keinginan nak tengok langsung.Sememangnya ORANG ASLI LEBIH MEMIKAT HATI.

p1010680

(dok sedia barang2 yang nak kena bawa utk program)

p1010913-copy

(budak2 ni pose maut..sape tak terpikat bukan lelaki lah tu…hi3)

p1011822

(aku,pokwe n zaid(hapis atas die)…muka kecewa smuanye tak dapat main di Bukit Merah terutama Pokwe..ha3)

p1012111

(kami semua…………….)

    Bila habis program aku tanyela diri aku sendiri apa yang aku dapat dari program kat sane…erm…ape yer:

1-Dapatla tolong siket2 bungkus hadiah disamping menyusahkan tuan rumah(ENCIK ZAID)..kih3time kasih banyak2 yer)

2-Dapat kenal2 dengan budak2 uni lain gak.

3-Dapat main air sungai yang laju sampai lebam biru tapak kaki n belakang n badan2 pon lebam gak.Pastu malam tu tak mampu dah nak pegi dgr ceramah ngan DR LATIFF,aku baring kat tingkat atas surau sampai la tertidur diulit ceramah yang sayup2 kedengaran.Berbalik kepada mandi sungai,teringat sebaris ayat yang ada salah seorang peserta cakap.”Cakap pasal tarbiah,cakap pasal dakwah,uh…time lintas sungai tu pegang gak tangan Pak Lang…(sape tu yer???)).

4-Pastu ape lagi dapat yer,dapat ambil gambar banyak2..ehe

5-Dapat gak kesedaran,betapa penting ilmu dalam kehidupan ni.

6-Dapat makan yang tak putus2…makin gemuk aku.

7-Dapat menyumbang sedikit sebanyak kot.

8-Dapat menyumpit dan ada yang beli sumpit sekali…mahal gak die jual.

9-Baru  aku tahu,anak2 orang asli lawa,yang kecik2 tu mak aiii…ade jer yang putih,bila besar nampak macam kurang lawa la siket kot,yang kecik2 ade je yang putih2 sume…aku sering terbayang yang orang asli ni hitam n rambut kerinting jer…diorang lawa sebenarnya.

10-Orang asli ni baik hati n rendah diri,memang perangai asli yang perlu ada pada setiap manusia kot.

11-Baru aku tahu,orang asli walaupon badan kecik,diorang kuat giler…fuh…..rilek je diorang tarik time main tarik tali aritu walaupon time tu aku dan yang lain2 dibantu oleh BADANG M’SIA(encik mail).

12-After program dapat pi BUKIT MERAH yang TUTUP then kitorang p mandi air terjun,kat mane tempat tu taktaula…Zaid bawa.

p1011959

(sape tuh????)

p1020730

(dapat anak terus!!!!!!!!!!!!…aha)

4 thoughts on “Orang Asli Yang Tercinta..ehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s